Projecten


MEEDENKEN

MEEDOEN

ZELF DOEN

Filter op kenmerk


Raderen van Burgerparticipatie
Schaal
Soort informatie

0

Maak een keuze

 

Toon Selectie

Terug naar zoekresultaat

Terug naar de startpagina

Zelf doen (maatschappelijk initiatief) - Gemeente - Wijk / buurt / dorp - Instrument - Best practice

Bouwen in eigen beheer


Verschenen op : 14 feb 2014


Een wat oudere vorm van doedemocratie is 'bouwen in eigen beheer' ook wel bekend als CPO, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

 

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap laat zich het best omschrijven als een groep particulieren (georganiseerd in een stichting of vereniging) die een bouwlocatie verwerft en vervolgens naar eigen inzichten een project voor eigen gebruik realiseert binnen de gemeentelijke randvoorwaarden. Zonder tussenkomst van derden organiseert de stichting of vereniging op deze bouwlocatie een woningbouwproject. Deze aanpak heeft, doordat de groep zelf als projectontwikkelaar optreedt, een kostenreducerend effect. Dat effect wordt nog versterkt door de mogelijkheid van zelfwerkzaamheid.

 

Een van de eerste toepassingen van CPO vinden we in de Brabantse  gemeente Bladel. Kijk hier voor een beschrijving van het proces en  een handleiding voor nieuwe initiatieven. 

 

Ook senioren gaan zich meer en meer oriënteren op deze wijze van samen realiseren van geschikte  huisvesting. Een voorbeeld daarvan  is het Eindhovens initiatief Kilimanjaro, dat op basis van de CPO-formule initiatieven van senioren op het terrein van wonen (met zorg) wil stimuleren en  ondersteunen.