Projecten


MEEDENKEN

MEEDOEN

ZELF DOEN

Filter op kenmerk


Raderen van Burgerparticipatie
Schaal
Soort informatie

0

Maak een keuze

 

Toon Selectie

Terug naar zoekresultaat

Terug naar de startpagina

Meedenken (beleidsparticipatie) - Meedoen (maatschappelijke participatie) - Zelf doen (maatschappelijk initiatief) - Wijk / buurt / dorp - Gemeente - Onderzoeksresultaat

Burgermacht op eigen kracht


Verschenen op : 10 apr 2014


Het Sociaal en Cultureel Planbureau brengt in de publicatie Burgermacht op eigen kracht, een brede verkenning van ontwikkelingen in de burgerparticipatie in beeld.

 

Het gaat om twee bewegingen op het gebied van burgerparticipatie:de 'zelfredzame', waarbij burgers zelf het heft in handen nemen om hun leefomgeving te verbeteren, en de 'beleidsbeïnvloedende', waarbij burgers door lobbyen, stemmen, inspraak en medezeggenschap proberen richting te geven aan het beleid.

 

In vijf Nederlandse gemeenten (Berkelland, Emmen, Peel en Maas, Schouwen-Duiveland en Zeist) die veel ervaring hebben met burgerparticipatie is empirisch onderzoek gedaan naar de resultaten en de waardering van de bevolking. In alle vijf gemeenten vindt een meerderheid dat de actieve inbreng van inwoners leidt tot beter beleid dat bovendien meer aansluit bij wat mensen willen.

 

Er is ook gezocht naar mogelijk interessante voorbeelden van burgerparticipatie in het verleden en in andere landen Japan, Groot-Brittannië en Duitsland.

Bezoek de website