Projecten


MEEDENKEN

MEEDOEN

ZELF DOEN

Filter op kenmerk


Raderen van Burgerparticipatie
Schaal
Soort informatie

0

Maak een keuze

 

Toon Selectie

Terug naar zoekresultaat

Terug naar de startpagina

Meedenken (beleidsparticipatie) - Gemeente - Regionaal / provinciaal - Instrument - Toolkit / overzicht instrumenten

Jongeren participeren op lokaal niveau


Verschenen op : 22 apr 2014


Gemeenten willen jeugdigen nadrukkelijker betrekken bij de totstandkoming van beleid. JSO beschikt over een aantal manieren om jongeren te betrekken bij gemeentelijk (en provinciaal) beleid, waarbij jongeren beleidsmakers adviseren over een actuele onderzoeksvraag.

 

Jongerenpanels
Met de lokale jongerenpanels worden jongeren betrokken bij een actueel lokaal jongerenvraagstuk als veiligheid uitgaansgelegenheden, verkeersveiligheid, inrichting woonwijk, hangplekken. JSO ondersteunt gemeenten en lokale intermediairen bij de aanpak en uitvoering van het traject.

 

Participeren in provinciaal beleid
De provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat jongeren actief betrokken worden en meedoen in de samenleving. Daarom hebben jongerenpanels provinciale beleidsafdelingen geadviseerd over onder andere wonen, verkeersveiligheid, integratie en inburgering, openbaar vervoer en de jeugdzorg. Zo zijn in het schooljaar 2010-2011 adviezen van jeugdigen uit alle schooltypes (voortgezet onderwijs) gevraagd op het gebied van milieu, specifiek over klimaat en duurzame energie.

 

Rondetafelgesprekken jongeren en beleidsmakers
Tijdens rondetafelgesprekken gaan jongeren en beleidsmakers op een informele, vrijblijvende manier over diverse belangrijke, actuele (lokale) thema's het gesprek aan. De jongeren informeren de beleidsmakers en dienen hen eventueel van advies. In Oud-Beijerland, Strijen en Ouderkerk aan den IJssel zijn met succes rondetafelgesprekken gevoerd.

 

Bezoek de website