Projecten


MEEDENKEN

MEEDOEN

ZELF DOEN

Filter op kenmerk


Raderen van Burgerparticipatie
Schaal
Soort informatie

0

Maak een keuze

 

Toon Selectie

Terug naar zoekresultaat

Terug naar de startpagina

Meedoen (maatschappelijke participatie) - Zelf doen (maatschappelijk initiatief) - Wijk / buurt / dorp - Gemeente - Regionaal / provinciaal - Best practice - Instrument - Toolkit / overzicht instrumenten

Methoden en digitale instrumenten netwerkversterking mantelzorgers


Verschenen op : 08 apr 2014


Mantelzorgers worden steeds belangrijker. Door maatschappelijke ontwikkelingen en veranderende wetgeving, wordt er een steeds groter beroep op hen gedaan. Omdat de formele zorg verder onder druk komt te staan, komen de (zorg)taken meer en meer op de schouders van mantelzorgers terecht. De mantelzorger van vandaag de dag kan daarom niet zonder een stevig sociaal netwerk dat hem of haar kan ontlasten. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat dit zonder meer tot de mogelijkheden behoort of op eigen kracht gerealiseerd kan worden. Er is dan een grote kans dat mantelzorgers die veel zorg bieden overbelast raken. Behalve dat hun gezondheid hieronder lijdt, is de kans groot dat hun netwerk steeds kleiner wordt en zij daardoor geïsoleerd raken. Ook de zorgvrager die chronisch ziek is, dreigt in bepaalde situaties te vereenzamen en in een sociaal isolement te raken. Gebruik maken of versterken van het netwerk komt zowel de zorgvrager als de mantelzorger ten goede. Wat voor de één positief werkt, werkt voor de ander ook positief. Mantelzorgers kunnen ontlast worden als het netwerk rondom de zorgvrager vergroot wordt. Voor de mantelzorger komt tijd vrij om bij te komen of iets leuks te doen. Een mogelijkheid om het netwerk te versterken, is een daarop gerichte methode of instrument in te zetten.

 

Partoer zet in deze publicatie een selectie van tien netwerkversterkende methoden en vier digitale instrumenten op een rij voor maatschappelijke organisaties en beleidsmakers. Daarbij is het volgende criterium gehanteerd: de methoden en instrumenten zijn (direct of indirect) inzetbaar ten behoeve van de netwerkversterking van mantelzorgers. Er is per methode of instrument een digitale handleiding, handreiking, een website of andere informatie beschikbaar. Bovendien komen enkele mensen aan het woord die er gebruik van maken, er mee werken of de methode hebben beschreven.

Bezoek de website