Projecten


MEEDENKEN

MEEDOEN

ZELF DOEN

Filter op kenmerk


Raderen van Burgerparticipatie
Schaal
Soort informatie

0

Maak een keuze

 

Toon Selectie

Terug naar zoekresultaat

Terug naar de startpagina

Zelf doen (maatschappelijk initiatief) - Wijk / buurt / dorp - Instrument - Toolkit / overzicht instrumenten

Mijnbuurtje.nl


Verschenen op : 07 okt 2014


In de buurt is enorm veel hulp, spullen, creativiteit en kennis aanwezig. Maar hoe benut je dit? Hoe verbind je bewoners en partijen met elkaar? Mijnbuurtje.nl traint buurtbewoners als buurtverbinder die het online dorpsplein in de buurt beheren. Zo deel je met elkaar op een leuke manier alles dat er in de buurt is.

 

Vroeger boden mensen in de buurt elkaar voortdurend hulp en sympathie. Nu leven we allang niet meer in steun verlenende gemeenschappen met familie en jeugdvrienden om ons heen. We werken steeds langer, forensen over grotere afstanden en hebben steeds minder contact in de buurt. Mijnbuurtje zorgt ervoor dat buurtbewoners elkaar weer kennen en weten wat er allemaal in de buurt te doen is. Mijnbuurtje faciliteert dit door buurtbewoners op te leiden tot buurtverbinder.

 

Buurtverbinders zorgen ervoor dat zowel online als 'op straat' mensen in de buurt zich meer met elkaar verbinden, optimaal de al aanwezige bronnen in de buurt gebruiken en de weg in de buurt weten te vinden. Ze werken als vrijwilliger vaak op een openbare plek in de wijk en doen actief mee bij buurtbijeenkomsten.

 

De buurtverbinders beheren het online dorpsplein waarop je alles ziet dat er in je buurt is: hulpvraag en hulpaanbod maar vooral ook nieuwtjes, spullen te koop, winkels, agenda, gemeentenieuws en nog veel meer. Gebruikers plaatsen eenvoudig zelf informatie. Bewoners hebben ook spullen, diensten en voorzieningen nodig. Daarom is mijnbuurtje ook een online marktplein en een sociale kaart. Buurtverbinders stimuleren maatschappelijke organisaties en lokale bedrijven om hier hun producten aan te bieden en helpen hun medewerkers met een interactief kanaal voor contact met bewoners. Zo ontstaat een sociale kaart waarmee mensen dingen zelf met en voor elkaar regelen.

 

Of je nu in een wijk, dorp of stad woont: voor elke bewoner is er een mijnbuurtje buurtsite. Door een stap voor stap introductie van deze buurtsites ontstaat er een krachtig netwerk in jouw regio. Dit is erg aantrekkelijk voor instellingen, organisaties, bedrijven en zzp-ers in stad of regio. Zij blijven hier op de hoogte van ontwikkelingen, kunnen zich profileren en hebben een beter contact met burgers, cliënten, huurders, collega's en klanten. Gemeentes, instellingen en corporaties faciliteren zo met mijnbuurtje hun burgers en huurders om meer dingen zelf te doen, mét elkaar.

 

Door buurtverbinders lokaal te organiseren in een coöperatie verwerf je inkomsten door de verkoop van abonnementen aan bedrijfsleven, organisaties en instellingen. Met deze inkomsten financier je de kosten van het mijnbuurtje platform en de andere organisatiekosten. Zo ontstaat er ook een financieel duurzame oplossing.

 

Bezoek de website