Projecten


MEEDENKEN

MEEDOEN

ZELF DOEN

Filter op kenmerk


Raderen van Burgerparticipatie
Schaal
Soort informatie

0

Maak een keuze

 

Toon Selectie

Terug naar zoekresultaat

Terug naar de startpagina

Meedenken (beleidsparticipatie) - Wijk / buurt / dorp - Gemeente - Best practice - Instrument

Wijkatelier Kalsdonk


Verschenen op : 22 apr 2014


Uit onderzoeken onder Turkse en Marokkaanse ouderen in de gemeente Roosendaal in 2004 en 2006 is gebleken dat er onder deze doelgroep relatief veel gezondheidsklachten en gevoelens van eenzaamheid voorkomen. Het zorgaanbod (met name van de ouderenzorg en GGZ) zou onvoldoende aansluiten op de behoeften en ook is er een tekort aan sociale activiteiten voor deze doelgroep. Betrokken instellingen hebben aangegeven de aansluiting naar Turkse en Marokkaanse ouderen te willen maken.

 

Om die aansluiting te bevorderen is de Afdeling Beleidsrealisatie van de gemeente Roosendaal in overleg gegaan met FORUM en Palet om een participatieve werkvorm te ontwikkelen. Deze werkvorm moet Turkse en Marokkaanse ouderen ondersteunen bij het formuleren van een inhoudelijk advies aan de gemeente en zorginstellingen. De gekozen werkvorm is het wijkatelier.

 

In Kalsdonk worden wijkateliers georganiseerd voor Turkse en Marokkaanse ouderen. Het betreft een serie bijeenkomsten waarin wordt gewerkt aan een verbeterplan voor de gezondheid in de buurt. Aan een wijkatelier kunnen 8-12 personen deelnemen. De deelnemers aan de bijeenkomstenreeks bepalen zelf waarover het verbeterplan moet gaan. Op verzoek worden vertegenwoordigers van lokale zorginstellingen uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het verbeterplan.

 

Het verbeterplan wordt aangeboden aan de lokale overheid in aanwezigheid van lokale voorzieningen. Met deze lokale voorzieningen worden ook concrete afspraken gemaakt, waarbij het uitgangspunt is dat aanbevelingen uit het verbeterplan worden geïntegreerd in de reguliere taken van de instellingen.

 

Bezoek de website